Indien je je huis op een duurzame manier van warm water wilt voorzien en duurzaam wilt verwarmen, is de warmtepomp een zeer verstandige en milieubewuste mogelijkheid. Hiermee kan je aanzien je bijdrage aan een schonere wereld mee creƫren en een groene footprint achterlaten. Naast dat je iets goed doet voor de wereld om je heen, doe je ook zeker iets goed voor je eigen portemonnee. Aangezien deze verduurzaming ook vat heeft op je eigen energierekening en het op die manier een slimme investering is.
Echter kom je wel voor een keuze te staan, waar je je goed over dient te informeren; gaat je voorkeur uit naar een warmtepomp Mono of een Split warmtepomp?
Om die keuze voor je te vergemakkelijken worden de verschillen hieronder uiteengezet. Op de website van RRpelletkachel vind je een aantal Split en Mono warmtepompen.
De warmtepomp Mono
In het geval van de warmtepomp type Mono is er enkel en alleen een unit nodig die buiten geplaatst zal worden. Deze zorgt ervoor dat de buitenlucht tot gas wordt geperst, een compressor en een koelelement zorgen er vervolgens voor dat het gas omgezet zal worden in warmte. Warmte die te gebruiken is om de centrale verwarming van warmte te voorzien.
Daarnaast is het zo dat je twee jaar garantie op dit systeem ontvangt en de investering ten opzichte van de subsidie maar minimaal is. Zo kan je rekenen op een bedrag van 3200,- euro voor de aanschaf van een dergelijke warmtepomp en zal de subsidie die je hiervoor ontvangt maximaal 2700,- euro kunnen zijn. Dat maakt het tot een relatieve goedkope manier van verduurzamen.
De Split Warmtepomp
Het grote verschil tussen de warmtepomp Mono en de Split warmtepomp, is het feit dat er bij de Split een tweetal compartimenten betrokken zijn. Zo heeft de Split een buitenunit die exact zo functioneert als die van de Mono, echter maak je nu ook gebruik van een binnenunit die het gecreƫerde gas opvangt. Vervolgens gaat het gas in de binnen unit langs het traject van de compressor en het koelelement om vervolgens omgezet te worden in warmte. Het warmte element verwarmt ook in dit geval het netwerk van de centrale verwarming en zo weet je wederom op een duurzame, aardgas-loze manier, je huis te verwarmen.
Voor deze installatie geldt ook een garantie van twee jaar en een subsidiemogelijkheid van maximaal 2600,- euro. Het is los van de kosten een goede realisatie dat je door deze waterpomp een uitstootvermindering zal hebben van wel 50%.
Net zoals de split warmtepomp kun je ook een aanbod vinden aan de split airco’s voor aan de wand. Zowel bij warmtepompen als bij de airco’s is het altijd belangrijk om eerst goed te kijken welk type of welke soort je nodig hebt.