Verschillende soorten isolatie
Er zijn veel mogelijkheden om uw huis te isoleren. Elke soort brengt verschillende voordelen met zich mee en heeft een ander kostenplaatje. Het aanbod aan isolatiematerialen is vrij uitgebreid. In onderstaand overzicht vind je meer informatie over de verschillende soorten isolatie en de belangrijkste eigenschappen ervan.
Kruipruimte isolatie
Kruipruimte isolatie is een goede optie als je merkt dat er veel schimmel of vocht in huis is. Natuurlijk kun je de hele kruipruimte isoleren, maar dit kost veel tijd en geld. Een andere optie is daarom om gebruik te maken van een dompelpomp. Deze dompelpomp kan er voor zorgen dat een ondergelopen kelder of kruipruimte weer volledig vloeistof vrij wordt gemaakt. Het grote voordeel is dat je kelder of kruipruim te hierdoor vochtvrij wordt, waardoor je weer minder last van schimmel en vocht hebt in het huis. Als de dompelpomp niet naar behoren werkt dan is het beste om een professional te laten kijken naar wat de beste manier is om jouw kruipruimte te laten isoleren. De kosten om schimmel te laten verwijderen zullen relatief laag zijn wanneer er tijdig wordt ingesprongen op de situatie.
Gevelisolatie
Gevelisolatie is beschikbaar in drie vormen, namelijk: spouwmuurisolatie, isolatie van de buitenzijde en isolatie van de binnenzijde van muren. Een spouwmuur bestaat uit twee aan elkaar bevestigde muren met een ruimte ertussen, dat ‘spouw’ genoemd wordt. Van zichzelf heeft dit geen goede isolatiewaarde, maar het werkt wel vochtwerend. Door kleine gaatjes te boren kan het isolatiemateriaal worden aangebracht.
De andere twee vormen spreken voor zich. Bij binnengevelisolatie wordt de isolatie aan de binnenmuur bevestigd en bij buitengevelisolatie aan de buitenmuur.
Dakisolatie
Bij dakisolatie heb je ook de keuze tussen het isoleren van de buitenmuur, of je kunt de binnenmuur isoleren. Een schuin dak isoleren kan op verschillende manieren. Mocht je een plat dak hebben, dan kun je denken aan isolerende dakbedekking. Mocht je op zolder niet zelf wonen, dan kun je de zoldervloer isoleren. Dan zorg je ervoor dat de warmte binnen het huis blijft.
Vloerisolatie
De meeste huizen die gebouwd zijn voor 1983 hebben geen vloerisolatie, terwijl daar erg veel winst te behalen valt. De ideale situatie is het plaatsen van isolatie aan de onderzijde van de begaande grond vloer, mits je natuurlijk een kruipruimte hebt. Anders moet je vloer eruit.
Het belang van een professional
Veel mensen zullen lezen hoe je een huis of een vloer moet isoleren en denken dan “Dat kan ik ook!”. Vergeet echter niet dat u geen tot weinig voordeel hebt van isolatie als het niet goed is aangebracht. U heeft dan wel de kosten van het materiaal en de uren die u erin stopt, maar u krijgt niet de verschillende voordelen van een goede isolatie.
Mocht u het door een professional willen laten doen, dan kun je via isolatie-tips.nl snel offertes opvragen. U weet dan zeker dat er niet teveel betaald wordt wanneer u het professioneel laat aanpakken.