Je plafond opknappen: hoe ga je te werk?

Misschien staat er schimmel op, vochtplekken, verkleuring, zit er een scheur in, of is het slecht geïsoleerd. Of misschien heb je wel gewoon jeukende klushanden. Je bent van plan het plafond te vervangen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Nog beslissen hoe je het gaat aanpakken? Hier lees je er een aantal.

Is de staat van het plafond nog prima? Daar wordt mee bedoeld: geen scheuren, geen vochtplekken en geen schimmel. Dan is het plafond geschikt om geschilderd te worden. Dit lijkt een simpele klus: likje verf erover en klaar. Maar niets is minder waar. Een plafond schilderen is geen raketwetenschap, maar het vereist wat kennis en voorbereiding. 

Schoonmaken

Van belang is dat alle vlekken worden verwijderd, dus maak het plafond eerst grondig schoon. Verf hecht ook beter aan een schoon, ontvet oppervlak. Blijven er vlekken zitten, zul je deze door de nieuwe laag verf heen zien. Verwijder de verlichting en schakel de stroom uit. Het mooiste resultaat behaal je als je ook gelijk de muren meepakt, mits deze niet zijn behangen. Doe je dat niet, plak dan de muren af met schilderstape. Verwijder ook alle meubels en leg een zeil over de vloer om verfspetters te voorkomen. 

Verven

Nu het verven zelf. Het gebruik van een telescooproller bespaart een hoop moeie armen, en geeft een mooie finish. Voor de randen en hoeken gebruik je een kwast. Neem absoluut niet te veel verf op de roller of kwast, anders druppelt het allemaal zo naar beneden en zit er meer verf op de vloer dan op het plafond. Hele plafond gedaan? Rol er nog een laag verf overheen, in de tegengestelde richting wanneer de verf nog nat is. 

Verven is al een behoorlijke klus, en kan dus alleen als het plafond nog in degelijke staat verkeert. Is het plafond aan vervanging toe zijn er tal van manieren om deze te vervangen. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe gipsplaten gebruiken. In combinatie met gipsplaatschroeven geeft dit een strakke look. Grabber gipsplaatschroeven zijn van goede kwaliteit.