Lood in kraan water en in je waterontharder is een probleem in oude woningen. Lood is een zwaar metaal dat je gezondheid ernstig kan schaden en hoort dus zeker niet thuis in ons drinkwater. Maar wat kun je doen wanneer er lood in je kraanwater wordt aangetroffen?
Lood hoort niet thuis in het leidingwater
Leidingwater bevat van nature geen lood. Lood in kraanwater is het gevolg van oude leidingen uit lood. Daardoor kan dit lood gedeeltelijk oplossen in het water dat door deze buizen stroomt. Zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als de Europese Drinkwaterrichtlijn zien streng toe op de aanwezigheid van dit zwaar metaal in kraanwater voor consumptie. Dat mag maximaal nog tien microgram lood per liter water bevatten. Meer lood is schadelijk voor je gezondheid. De belangrijkste risicogroepen zijn vooral zwangere vrouwen, baby’s en kinderen tot zeven jaar. Te veel lood heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Verder heeft lood ook een invloed op je bloeddruk en verstoort het de functie van je nieren.
Lood in leidingwater, probleem van oude woningen
Leidingwater wordt op meer parameters gecontroleerd dan flessenwater. Over de kwaliteit van kraanwater moet je je dus geen zorgen maken. Afgezien van een plaatselijk probleem is het vervuild kraanwater onmogelijk. Lood werd tot halfweg de twintigste eeuw vooral gebruikt voor zowel leidingen als koppelstukken. Ben je eigenaar of huurder van een oude woning waar de (loden) waterleidingen nog niet werden vernieuwd? Dan bestaat nog altijd het gevaar van lood in je leidingwater. Recent gebouwde woningen van pakweg midden de twintigste eeuw hebben dit loodprobleem gelukkig niet meer.
Hoe herken je lood in je leidingwater?
Om lood in je leidingwater te meten kun je het best de leidingen in je woningen inspecteren. Het gaat dan zowel om de leidingen als om de gebruikte accessoires. Dit nazicht start bij je watermeter. Daar liggen de leidingen namelijk vaak bloot. Loden leidingen herken je aan hun grijze kleur. Koperen leidingen zijn roodbruin of groen. Controleer vervolgens met een magneet of de buizen magnetisch zijn. In tegenstelling tot koperen buizen zijn leidingen van lood niet magnetisch.
Lood in kraan water als gevolg van lood in je leidingen
Ontdek je loden leidingen in jouw woning? Laat die dan zo snel mogelijk vervangen. Dat is uiteraard niet in één dag geregeld. Gebruik dan geen leidingwater meer tot je leidingen zijn vervangen. Dit met lood vervuilde leidingwater kun je wel nog altijd gebruiken om te poetsen of om bij je bloemen, planten of gazon te gieten.
De gevolgen van lood voor je gezondheid
Lood is giftig en stapelt zich op in al je lichaamsweefsels. Wie lange tijd wordt blootgesteld heeft aanvankelijk last van vervelende en onschuldige ongemakken zoals een verminderde eetlust, pijnlijke gewrichten en/of een metaalsmaak in je mond. Langdurige blootstelling is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede, nierproblemen en zwakke botten. Lood tast ook je zenuwstelsel aan, vooral tijdens onze groei en ontwikkeling. Zelfs bij een kleine hoeveelheid kan lood voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.
Lood in water testen
Dat doe je met een drinkwatertest. Daarmee controleer je zowel de minimum als de maximum loodwaarde in je leidingwater. Hierboven staan dus genoeg redenen om lood in water te testen. Het is zeer belangrijk, met name in de wat oudere huizen.