Welk systeem geschikt is voor uw huishouden hangt af van de hoeveelheid verbruikt warm water voor huishoudelijk gebruik. Doorstroomverwarmers zijn bijzonder geschikt voor gebouwen en appartementen waar slechts een kleine hoeveelheid warm water nodig is. Het voordeel van doorstroomverwarmers is het leveren van warm huishoudelijk water op maat. Dit betekent dat er geen gereedheidsverliezen zijn – in tegenstelling tot een warmwaterketel. Doorstroomverwarmers zijn niet duur in aanschaf en installatie.
Een ketel is ideaal voor een vierpersoonshuishouden met normaal warmwaterverbruik. Doordat de warmwatertank een grote hoeveelheid water verwarmt en constant op temperatuur houdt. Warm water is dus direct beschikbaar.
Nadelen van een bolier
- Hoge ruimtebehoefte en lange opwarmtijden na uitschakeling
- Gevaar voor ziektekiemen als het water niet eenmaal per dag boven 60 graden wordt verwarmd.
- Inzet en stralingsverliezen
- Wat levert de combinatie van boiler en doorstroomverwarmer op?
- De combinatie van cv-ketel en doorstromer loont slechts in zeer weinig gevallen. Meestal staat er al een boiler of een boiler in het huishouden. Is de doorstroomverwarmer niet meer voldoende voor uw warmwaterbehoeften? Dan is het de moeite waard om een boiler te installeren om voor extra warm water te zorgen.
De installatie van een boiler vereist hoge stroom. Zo beslist de huiseigenaar of een boiler wordt gebruikt. Omdat het aanleggen van een hoogspanningslijn duur en tijdrovend is. Hier moet elke consument zelf beslissen wat voor soort waterverwarming hij nodig heeft. Er zijn ketelgroottes van 5 liter tot 200 liter verkrijgbaar.
Bepaal de juiste maat
Een paar vuistregels bieden richtlijnen voor het bepalen van de grootte van de ketel. Een belangrijke parameter voor de ketelgrootte is het aantal personen in het huishouden. Per hoofd moet ongeveer 30 tot 50 liter worden berekend. Het is raadzaam om bij deze afweging het consumptiegedrag van de betreffende persoon mee te nemen. Als de bewoners van het huishouden tamelijk zuinig zijn met het verbruik van warm water, kan 30 liter worden berekend.
Consumptie door huishoudens
In de regel is een ketel met een opslagvolume van 100 tot 150 liter voldoende voor een meerpersoonshuishouden. Het stroomverbruik voor een ketel van deze omvang moet worden geschat met een nominaal warmtevermogensbereik van minimaal 1,7 tot 16 kilowatt.
Een belangrijke factor voor het elektriciteitsverbruik is de isolatie van de warmwatertank: een slecht geïsoleerde tank met een inhoud van 200 liter verbruikt ongeveer 1.743 kilowattuur per jaar. Een voldoende geïsoleerde warmwaterketel verbruikt daarentegen slechts 561 kilowattuur. Zo bespaar je tot 300 euro per jaar op je elektriciteitskosten.
Onderhoud en verzorging
Zoals elk technisch apparaat vereist ook de warmwaterketel regelmatig onderhoud en verzorging. Te beginnen met de inspectie door een specialist, moet een warmwatertank worden ontkalkt om zijn volledige prestatiepotentieel te ontketenen. Een wateronthardingssysteem kan helpen om het kalkgehalte te minimaliseren.