Zonnepanelen zijn populairder dan ooit. Overal waar je bent, zie je wel een zonnepanelen voorbij komen. Op een vrijstaande woning, rijtjeshuis en zelfs op scholen. Zonnepanelen zijn hot en wij snappen wel waarom. Met zonnepanelen kun je namelijk zonne-energie opwekken en dat bespaart je heel wat centjes. Maar panelen aanschaffen doe je niet zomaar, het is een grote investering en je wilt geen miskoop doen.
Hoeveel zonnepanelen?
Eerst moet je nadenken over hoeveel zonnepanelen je op je dak wilt hebben liggen? Wil je je hele dak vol? Of vind je één rij met panelen ook wel genoeg? Het aantal panelen dat je kunt kopen hangt af van het dakoppervlakte en je budget. Zonnepanelen zijn namelijk niet goedkoop. Het is belangrijk dat je het aantal zonnepanelen koopt, afstemt op je jaarlijkse stroomverbruik. Wist je dat een gemiddeld Nederlands huishouden gemiddeld 3.000 kWh aan stroom verbruikt? Dit staat gelijk aan 13 zonnepanelen.
Heb je een plat dak? Geen zorgen, er bestaan namelijk zonnepanelen voor een plat dak. Met een zonneschans kun je de perfecte helling op het platte dak creëren, zodat jij ook kunt meegenieten van de zonne-energie.
Welke soort?
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Ze komen in verschillende vormen en maten. Er zijn bijvoorbeeld verschillende kleuren, met of zonder frame. De meeste zonnepanelen in Nederland zijn blauw of zwart. Ze werken allebei hetzelfde, maar er wordt vaak voor zwarte panelen gekozen omdat deze mooier ogen. Zwarte zonnepanelen zijn meestal wel iets duurder dan de blauwe panelen. Er bestaan ook panelen in andere kleuren, denk aan brons, groen of paars. Maar deze gekleurde panelen brengen 10 tot 25 procent minder op dan blauwe of zwarte zonnepanelen.
Waar koop ik zonnepanelen?
Omdat zonnepanelen zo populair zijn, worden deze ook door veel verschillende bedrijven verkocht. De prijzen van de panelen kan per bedrijf flink uiteen lopen. Het is dan ook verstandig om verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken en reviews te lezen. Ook moet je letten op de kwaliteitsnormen. Zonnepanelen moeten namelijk aan Europese kwaliteitsvoorwaarden voldoen. Zonnepanelen van slechte kwaliteit mogen dan ook niet meer worden verkocht.