Het verkoop van de elektrische auto zit stevig in de lift, zo werd er in Nederland vorige jaar meer dan 2000 nieuwe volledige elektrisch aangedreven auto’s verkocht, terwijl dat in 2016 maar 781 was. Er wordt zelfs voorspelt dat in 2035 geen auto’s meer worden verkocht met een brandstofmotor. Ook zouden deze elektrische auto’s al over 7 jaar goedkoper zijn dan auto’s met een brandstofmotor en over enkele jaren zelfs al makkelijk 500km op een volle batterij kunnen rijden. Dit is niet alleen gunstig voor het milieu maar ook voor uw portemonnee. Er is namelijk minder onderhoudt nodig aan uw auto, u hoeft geen wegenbelasting te betalen en u betaald natuurlijk ook niet voor benzine. Heeft u recent een elektrische auto aangeschaft of bent u het van plan, dan is het wellicht interessant om te lezen hoe de auto dan wel wordt opgeladen.
Verschillende soorten laadpalen
Mocht u een elektrische auto hebben dan zijn er grofweg vier “modussen” van opladen. Mode 1 is het laden met een normaal stopcontact, welke normaal gesproken nooit wordt gebruikt omdat het erg onveilig is. Er zit namelijk geen stroombegrenzer op die de belasting op het netwerk beperkt. Mode 2 is laden met een vaste stroombegrenzer, dit kan via een normaal stopcontact of via een laadpaal aan huis. Mode 3 houdt gecontroleerd laden in waarbij er een laadstroom is afgesproken tussen de auto en oplaadpaal, wat dus veiliger is dan mode 2. De laatste mode is laden met gelijkstroom waarbij de oplaadpaal zelf de gehele laadproces bepaalt, in plaats van bij mode 1 t/m 3 de auto.
Hoelang opladen?
Hoe lang het opladen van de elektrische auto duurt hangt af van de accu en het vermogen van de laadpaal. Gemiddeld is de oplaadtijd zo’n 6 tot 10 uur.
Openbaar of privé?
Doordat het geheel opladen van de accu zo’n 6 a 10 uur duurt is een privé laadpaal voor thuis wellicht wat beter dan een laadpaal op openbaar terrein. Zo is een privé laadpaal ook veel sneller dan een laadpaal op een openbare plek. Echter is het niet voor elk huis geschikt om een privé laadpaal aan te schaffen, omdat men bijvoorbeeld geen eigen parkeerplek heeft. Het is daarom belangrijk na te denken en dieper na te lezen over wat de mogelijkheden voor u zijn.